Work Spaces OFFICES, CAFETERIA AND NEW SOUTH ENTRANCE AT THE PIAGGIO PLANT
2004-2006
PONTEDERA, PISA, ITALY

The chief purpose of the project to renovate the Piaggio headquarters in Pontedera was to separate the management office zone from the factory, thus making it more peaceful.

READ MORE

The chief purpose of the project to renovate the Piaggio headquarters in Pontedera was to separate the management office zone from the factory, thus making it more peaceful. A glazed arcade links the two opposite entrances inside the patio, acting simultaneously as a filter and waiting room. The brick wall between the management and the rest of the building was substituted by a mobile partition in sheets of extra-light glass etched on both sides to let light in whilst affording privacy. Opposite this, the same material was adopted to divide the rooms from the distribution corridor. An industrial parquet in a single essence unifies the office and corridor surfaces.
The opening of four windows on the south front creates useful supplementary spaces, two of which were occupied by the cafeteria.
A new entry lodge built south of the factory relieves goods and staff traffic on the north front. Under a wide flat cantilevered roof, two volumes house respectively the porter’s lodge, complete with surgery and first aid, as well as a room with independent access for trades union meetings.

PROJECT
aMDL Architetto Michele De Lucchi Srl - Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Enrico Quell (project leader), Filippo Flego, Maria Mancini

CONSULTANTS
Edilimpianti (offices and restaurant building contractor); Marano Service (south entrance building contractor); Marco Turchi (south entrance direction of works); Giuseppe Maffei (south entrance mechanical frameworks); Eraldo Carbonari (south entrance technical installations)

CLIENT
Piaggio

CHRONOLOGY
2004 design; 2006 completion

AREA
1,750 m2

PHOTOGRAPHY
Antonio Garbasso