Work Spaces INTESA SANPAOLO CAMPUS
2007-2011
MONCALIERI, TORINO, ITALY

The buildings, dating from the 1970s, were renovated to house the offices, dining room and nursery of the Intesa Sanpaolo Campus technological centre.

READ MORE

The buildings, dating from the 1970s, were renovated to house the offices, dining room and nursery of the Intesa Sanpaolo Campus technological centre. The number of workstations rose from 1600 to 2300. The original upright and crosspiece facades, with single sheet glazing, were replaced by a curtain wall of transparent glass cells with graded white shadings next to the floor slabs, and white retrovarnished glass cells corresponding to the interlevel technical cavity housings. The new outer frame makes for better natural lighting of interiors as well as energy saving. Technical fabric tensile structures control radiation on the nursery building’s elevations.
The layout of the offices is reorganised mainly on an open-space basis, with a double distribution corridor and a central space enclosed by coloured glass walls to house conference rooms and communal services. The open space workstations are arranged in work groups using glass and wood partitions. Where requested, management rooms defined by wood and glass mobile walls were inserted.
The campus was enriched by a new guardhouse built with an imposing reinforced concrete cantilever.

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi S.r.l. - Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Alberto Bianchi (project leader), Simona Agabio, Alessandro Ghiringhelli, Laiza Tonali

CONSULTANTS
Codelfa - Gozzo Impianti (building contractor); Focchi (facade)

CLIENT
Intesa Sanpaolo

CHRONOLOGY
2007-2011 design; 2011 completion

AREA
28,900 m2 offices
1,620 m2 dining hall dehors
2,150 m2 asylum

PHOTOGRAPHY
Alessandra Chemollo (cover, photos 1/10-6/10)
Mario Carrieri (photos 7/10-9/10)

SKETCH
Michele De Lucchi