Work Spaces IL CHIOSO
2000-2002
ANGERA, VARESE, ITALY

Surrounded by old stone walls, in the centre of Angera, il Chioso is so named because it is a “closed” place. It has in the course of time been used for a variety of purposes: as allotments for the town’s inhabitants, a chicken run, a building materials yard; and now as Michele De Lucchi’s private atelier.

READ MORE

Surrounded by old stone walls, in the centre of Angera, il Chioso is so named because it is a “closed” place. It has in the course of time been used for a variety of purposes: as allotments for the town’s inhabitants, a chicken run, a building materials yard; and now as Michele De Lucchi’s private atelier. On the four sides of a central field, the courtyard was delimited by a concrete pavilion, a stone wall, a long narrow portico and a cottage in one corner. The first of these buildings was renovated to house the studio, to which seven large windows were added on both sides. A raised floor was also installed and a new vaulted zinc-clad roof built. A new pavilion, supported by thirteen Corten steel columns, was created with glazed walls to house the architect’s archives of drawings, paintings, models, posters, photographs, etc. The smaller portico is used as an open gallery. The cottage, which had in the past been used as a makeshift shelter and tool shed, is now a romantic little villa facing a small camelia garden. The previously empty corner next to the village, between the studio and the archive, is now occupied by an open-sky room, delimited by a bamboo backdrop.

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi S.r.l. - Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Angelo Micheli (project leader), Claudio Venerucci, Giovanna Latis

CONSULTANTS
Mauro Pierro (building contractor); Sergio Magnani (structural framework)

CLIENT
Hortus Srl

CHRONOLOGY
2000-2001 design; 2002 completion

PHOTOGRAPHY
Tom Vack (photos 1, 2, 5)
Michele De Lucchi (photos 3, 4)

SKETCHES
Michele De Lucchi