Leisure Spaces SALUS PER AQUAM
2017
PONTE DI LEGNO, VALLE CAMONICA, ITALY

In Ponte di Legno the historical thermal bath meets the profile of the mountain peaks and the traditional Val Camonica materials.

READ MORE

In Ponte di Legno the historical thermal bath meets the profile of the mountain peaks and the traditional Val Camonica materials.
Aiming to capture the spirit of the ancient Roman thermal baths, the design employs classical arches to achieve a classical bath house. The structure is punctuated by a series of stone-faced classical arches framing a glass facade. The covering is in titanium zinc, with an internal wood panel cladding. The use of both wood and stone is intended as a contemporary reinterpretation of traditional chalet architecture.
The centre has three above-ground levels, plus one below ground, housing the building’s technical systems. The ground floor houses the public areas, the hall, the swimming pool, the restaurant and a winter garden .The first floor houses the spa facilities, while the second features a solarium and open sauna, the roof covering here is cut away to reveal a view of the surrounding mountains.
A key theme was sustainability, with the use of local materials to reduce building costs and ensure a good LEED sustainability rating. The use of renewable energy (solar and geothermal, with heat recovery) helps keep costs low, while rainwater is harvested for use in irrigating the garden. Finally, the southerly position of the solarium ensures maximum sun exposure.

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi S.r.l. - Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Angelo Micheli, Nicholas Bewick,  Vittorio Romano, Sara Casartelli, Emilio Mossa (rendering)

CLIENT   
Società Impianti Turistici Ponte di Legno S.p.A.

AREA
4,850 m2

CHRONOLOGY
2017 design