Cultural Spaces "LE ARTI DI PIRANESI" EXHIBITION
2008-2010
FONDAZIONE CINI, VENEZIA, ITALY

The exhibition mounted in the Cini Foundation’s ex-Convitto (Boarding-school) showed a hitherto lesser-known Piranesi, rediscovered through modern and sophisticated technologies that lend substance to his drawings and projects.

READ MORE

The exhibition mounted in the Cini Foundation’s ex-Convitto (Boarding-school) showed a hitherto lesser-known Piranesi, rediscovered through modern and sophisticated technologies that lend substance to his drawings and projects. The first room presented an overview of the different phases of concreteness, conceptuality and visionariness developed by Piranesi the architect. On view here were engravings, the model of Santa Maria del Priorato, and a large-scale construction conjuring up the gloomy and mysterious atmosphere of the “prisons”, with the aid of a video by Gregoire Dupond. The second room, centered on Piranesi the archaeologist, introduced the third, dedicated to Piranesi the designer-decorator-interior designer. Outstanding exhibits in this room were real-scale reconstructions of vases, cauldrons and candle-sticks, teapots, and a fireplace, designed by the many-sided Venetian artist. These were re-created by the Madrid workshop Factum Arte. Also reproduced in real scale were the decorated walls of the Caffè degli Inglesi. The last section displayed a comparison between Piranesi’s famous Vedute and a present revisitation of them through photographs by Gabriele Basilico.

CURATED BY
Michele De Lucchi, Adam Lowe, Giuseppe Pavanello

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi S.r.l. – Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Giovanna Latis (project leader); Davide Angeli, Francesco Codicè, Filippo Meda, Sang Yeun Lee (graphic design)
Agnieszka Burdajewicz, Francesco Faccin, Giuseppe Filippini (models of Santa Maria del Priorato)

CONSULTANS
Fondazione Giorgio Cini + Factum Arte (production); Accenture (technological partner); Mario Breda, Falegnameria Cavalier (set builders)

CLIENT
Fondazione Giorgio Cini onlus

AREA
1,100 m2

CHRONOLOGY
2008-2010 design; 2010 completion

PHOTOGRAPHY
Matteo De Fina

SKETCHES
Michele De Lucchi