Cultural Spaces ENTRY WALKWAY TO THE TRIENNALE DESIGN MUSEUM
2003-2007
PALAZZO DELL'ARTE, MILANO, ITALY

A section of the Triennale building was converted into the permanent home of the Italian Design Museum. Helping to define the new exhibition facility was a bamboo walkway.

READ MORE

A section of the Triennale building was converted into the permanent home of the Italian Design Museum. Helping to define the new exhibition facility was a bamboo walkway. From the first floor atrium this walkway surprisingly crosses the monumental grand staircase to construct a new independent circulation and a new entrance. With a span of 14.15 m and a 54 cm difference in height, the walkway is 162 cm wide and only 67 cm high in its structural section. It is in fact an end-supported isostatic and monolithic beam, constructed with bamboo planks interconnected using lamellar wood technology. The parapets jointed to the sides of the footboards are in extraclear, tempered and stratified glass sheets, interconnected by two slender handrails in grey painted steel. The rooms are equipped with all the necessary lighting and conditioning systems without altering Giovanni Muzio’s original architecture.

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi S.r.l. – Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Emmanuele Villani, Andrea Cocco, Silvia Figini, Marco Franz Vaccara

CONSULTANTS
Alessandro Pedron (direction of restoration works and entry walkway); Pierluigi Cerri (coorporate image); Maurizio Milan (structural drawings for entry walkway); Michele Santoro (systems design and project management); Mario Nanni (lighting consultant); Archlegno (construction of the entry walkway); S.a.c.a.i.m. (building company)

CLIENT
Fondazione La Triennale di Milano

AREA
1,900 m2 Triennale Design Museum 
13.85 m Entry walkway 

CHRONOLOGY
2003-2007 design; 2007 completion

PHOTOGRAPHY
Alessandra Chemollo

SKETCH
Michele De Lucchi