Cultural Spaces “CARAVAGGIO” EXHIBITION
2009-2010
SCUDERIE DEL QUIRINALE, ROMA, ITALY

The exhibition adopted a criterion of chronological succession in the work of Michelangelo Merisi, divided into three periods: early development, the Rome period, the escape.

READ MORE

The exhibition adopted a criterion of chronological succession in the work of Michelangelo Merisi, divided into three periods: early development, the Rome period, the escape. A route of asymmetrical and broken walls destructured the sequence of rooms in the Scuderie del Quirinale, creating a spatial continuum in which each work could be individually appreciated. Each period was associated with a colour chosen from the tonalities of Caravaggio’s paintings, with deeper ones to exalt their luminosity. The characteristic black used by the “Lombard genius” in his canvases was enhanced by a variable geometry of empty niches in shadow that created bottomless dark cones. Halogen spot lighting regulated by dimmers and varying beams exalted the peculiar light of each painting. Only for the Fiscella, the Basket of Fruit, lent by the Veneranda Biblioteca Ambrosiana, was a profiled halogen lighting chosen, to show up its precious details and imposing gilt frame.

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi Srl – Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Giovanna Latis (project leader), Davide Angeli, Agnieszka Burdajewicz, Francesco Codicè, Sang Yeun Lee

CONSULTANT
iGuzzini (lighting)

CLIENT
Azienda Speciale Palaexpo

AREA
1,050 m2

CHRONOLOGY
2009-2010 design; 2010 completion

PHOTOGRAPHY
Alberto Novelli