Civic Places DEUTSCHE BAHN TICKET OFFICES
1995
GERMANY

As part of a vast redevelopment of the stations, the German railways in 1995 launched a competition for the rebuilding of the ticket offices and travel centers. The system designed by Michele De Lucchi's studio wins the first prize and is applied to the entire network of over 1700 German stations.

READ MORE

As part of a vast redevelopment of the stations, the German railways in 1995 launched a competition for the rebuilding of the ticket offices and travel centers. The system designed by Michele De Lucchi's studio wins the first prize and is applied to the entire network of over 1700 German stations. The fundamental concept is to transform the station from a place of transit into a real center of transport services. In this context, the ticket office is combined with a Reisezentrum: a travel agency that provides the traveler with information and auxiliary services, such as car rentals, organized excursions, urban and interurban transport. The space of the Reisezentrum, destined to become the visiting card of the German stations, is designed for islands punctuated by horizontal and vertical elements: the top of the counters, the lines of the footrests and the metal handrails, the luminous columns, the sign panels. The glass barriers that distinguish the railway ticket offices were eliminated, the counter became a multifunctional service unit where the relationship between people is more intimate and colloquial. Above each door hangs a lamp with a sailing diffuser of great visual impact that diffuses a soft lighting in the environment. The use of green glass surfaces and backlit panels accentuates the impression of autonomy of the counters. The choice of materials combines naturalness and technology: the floor is in synthetic stone, the base cabinets are in sound-absorbing wood, the counters are in metal and glass.
The most significant application of the system takes place in Frankfurt, where Michele De Lucchi's studio also deals with the renovation of a portion of the building. The station, both by position and size, is undoubtedly one of the most important in Germany. In the post-war period, it was handled a little due to the reconstruction's emergency. The intervention reconstructed the original architecture in the most authentic way, clearing all the surfaces, opening the spaces to recreate the ancient monumentality of the building, creating a glass roof on the roof that illuminates the large space below. The functional areas have been distributed on several levels: the services to the public are on the ground floor; waiting areas on the mezzanine level, which can be reached by two transparent elevators and a translucent glass staircase; the administrative offices and telephone services upstairs where the restaurant is also located.

PROJECT
aMDL architetto Michele De Lucchi S.r.l. 
– Michele De Lucchi

PROJECT TEAM
Nicholas Bewick, Torsten Fritze, Brigid Byrne, Michael Corsar, Alessandra Dalloli, Gladys Escobar, Christian Hartmann, Annelaure Lesquoy, Enrico Quell, Daniele Rossi, Michele Rossi, Katia Scheika, Steffen Schulz e Trond Sonnergren

CLIENT
Deutsche Bahn

CHRONOLOGY
1995-1996

PHOTOGRAPHY
Mayer und Kunz