MANDARINA DUCK SHOPS
EUROPE / ASIA, 1997-2000

In the space of thirteen years, three different generations of coordinated plans were designed for Mandarina Duck sales outlets worldwide. The first, named “the wall”, was based on the adoption of thick marble and plaster panelling, mounted on a metal structure hung from the walls. The panels are perforated at regular distances to allow moulded or aluminium shelves and rods to be attached or cut out to form closed niches, subdivided by transparent glass tops. All the system parts are modular and in proportion to the different product sizes. The second, “the continuous shelf”, replaced the wall surfaces with equipped stands, made of absorbent opaque aluminium. The project introduced large images that can be periodically substituted to boost the shop’s image. The last project, “the dynosaur”, no longer hinged on the definition of the architectural container, but on the study of independent supports on which to place the merchandise. The display stands suggest the skeleton of an animal and are composed of curvilinear and rounded shelves, fitted into and supported by arched uprights. Distributed across the interiors, and often as islands, these industrialised stands create a fluid landscape where customers can enter into contact with the products.