APARTMENT BUILDING, PADOVA
PADOVA, ITALY, 2001-2007

Although of relatively modest quality, the building, by agreement with the Architecture and Landscape Council, was preserved and renovated as a representative example of local building history. In particular, it typifies the eclectic residential architecture that proliferated during the 1930s in the first belt of expansion beyond the city walls. Two sections, connected by the vertical circulation volume, house five apartments of different sizes, plus a number of offices. The flats all have independent access from the outside. The project took advantage of an extension at the back of the main building, built in the early 1960s. The elevations are distinguished by gutted corners, loggias and porticoes inspired by the original twin-light mullioned windows. Of especially high quality, inside, are the wooden floor slabs “à la Sansovino”, with their close-knit alternation of beams and voids of equivalent dimensions. The venetian-type shutters have folding frames in two halves. When opened, one rests on the soffit, the other being reversed on the outside.