EXTENSION OF A KINDERGARTEN
LODI, ITALY, 2011-2013

Situated in the inner courtyard of a nineteenth century building in the historic centre of Lodi, this nursery school extension is conceived as a small box made of larchwood, from which the young children and their games go out to discover the world. The construction is a sort of natural jewel-case on a square plan, lit by small windows each in different shapes and sizes, and crowned by a conical skylight. Almost like a real chimneystack, the roof conjures up images of the simple houses that have always inhabited the minds of children, making them feel safe and calm.
The aperture, through which overhead light filters, is also a technical element that ensures natural aspiration during the summer, whilst in the winter, when closed it produces the optical effect of a telescope pointing at the sky.