Cultural Spaces CASA MANZONI RESTORATION AND MUSEUM DESIGN
2014-2015
MILANO, ITALY

Alessandro Manzoni lived in numerous houses, but the only one that can be considered really his is the mansion in Via Morone, where the writer lived from 1814 up till his death. The building has been restored in such a way as to re-establish the domestic atmosphere in which Manzoni’s literary output was produced.

READ MORE

Alessandro Manzoni lived in numerous houses, but the only one that can be considered really his is the mansion in Via Morone, where the writer lived from 1814 up till his death. The building has been restored in such a way as to re-establish the domestic atmosphere in which Manzoni’s literary output was produced. The facade on Piazza Belgioioso has been cleaned, whilst the front on Via Morone has been renovated and repainted in the original colour. Inside, the reception area opens and leads visitors to the grand staircase and up to the first floor where the tour begins. Works, paintings, sculptures, furniture and prints are displayed in rooms according to an iconographic route set out by Prof. Fernando Mazzocca. This arrangement is divided into sections dedicated to the story of Manzoni and his epoch,  family and places, and to his Betrothed. The bedroom has kept its original terracotta floor, as well as its bed, chairs and coffee table, and is preserved in its ascetic identity. The tour ends on the ground floor, where Manzoni’s study has been restored. Also on this floor is the room occupied for a number of years by Tommaso Grossi, besides newly created rooms for events and a bookshop.

PROJECT
Michele DeLucchi

PROJECT TEAM
Alberto Bianchi (project director), Simona Agabio, Federica Iula

CONSULTANTS
Ediltecno Restauri (building contractor); Gasparoli (restoration); Enrico Colombo spa (installations); Sp_Systema (set builder and graphic production); Rossi Restauri (artwork’s restoration); Open Care (historical furnishings’ restoration)

SUPPLIERS
Erco spa (lighting); Riva 1920, Paolo Castelli spa (furnishings)

CLIENT
Intesa Sanpaolo

AREA
1.326 m2

CHRONOLOGY
2014-2015 (design); 2015 (completion)

PHOTOGRAPHY
Mario Carrieri and Pietro Carrieri

SKETCHES
Michele De Lucchi